Toidulisandid
IMMUUNSÜSTEEMILE, LUUDELE, LIHASTELE
D-vitamiini allikas. Vitamiin D teie heaoluks:
- Immuunsüsteemile. Vitamiin D aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele.
- Luudele. Vitamiin D aitab hoida luid normaalsena.
- Lihastele. Vitamiin D aitab hoida lihaste talitlust normaalsena.
- Rakkude tervise heaks. Vitamiin D osaleb rakujagunemise protsessis.
- Vere kaltsiumisisaldusele. Vitamiin D aitab kaasa normaalsele vere kaltsiumisisaldusele.
- Eakatele. D-vitamiin aitab vähendada kehahoiaku ebastabiilsuse ja lihasnõrkusega seotud kukkumisohtu. Kukkumine on 60-aastaste ja vanemate meeste ja naiste luumurdude riskitegur. Luumurdudel on mitmeid riskitegureid ning ühe riskiteguri muutmisel võib, aga ei pruugi, olla kasulikku mõju. Kasuliku mõju avaldumiseks tuleb igapäevaselt tarbida kõikidest allikatest kokku 20 μg D-vitamiini.
Mis on tuurakala musta kaaviari õli ja kuidas see oluline on?
Tuur on pikka aega olnud üks maailma hinnatumaid kalu. Eriti hinnatud on tuurakalamari, mida tuntakse musta kaaviarina. Vana-Kreeka bankettitel oli see kõige luksuslikum roog. Keskajal oli mustal kaaviaril isegi poliitikas oma roll: Bütsantsi impeerium oli juba 10. sajandil taganud kaaviari tarne Kiievi-Vene vürstiriigist, Veneetsia ja Genova olid selle pärast sõjas ning Euroopa riikide suursaadikuid saadeti Moskvasse musta kaaviari tarnimiseks erikorraldusi tegema. Hilisematel sajanditel pidasid Euroopa kuningapered jätkuvalt kaaviari kõrgelt hinnas, nimetades seda Vene kullaks või tsaari delikatessiks. Euroopas oli see delikatess reserveeritud jõukate toidulauale, samas kui Venemaal nautisid seda tavalised talupojad, kes soolasid tünnides kaaviari ja küpsetasid sellest pannkooke.
Must kaaviar võib olla erinevates toonides, tavaliselt helehallist mustani. Arvatakse, et mida noorem tuur, seda tumedam on kalamari. Kuigi värv ei mõjuta kaaviari maitset, on heledam kaaviar olnud ajalooliselt kõrgemalt hinnatud.
Kaaviar pole lihtsalt luksuskaup - see on oma koostise tõttu väga väärtuslik. Kalamari sisaldab kõiki toitaineid (valke, mineraalaineid, aminohappeid, vitamiine), mis on vajalikud uue väikese kala arenguks ja ellujäämiseks. Ligikaudu 13% kaaviarist on rasv: triglütseriidid ja fosfolipiidid. See on energiavaru uue elu arendamiseks ja asendamatute rasvhapete allikas.
Musta kaaviari õli ekstraheeritakse tuurakaaviarist õrnal ekstraheerimisel, kasutades võimalikult madalaid temperatuure ja ensümaatilist hüdrolüüsi ilma agressiivseid lahusteid kasutamata. Sellel õlil on mahe maitse ja lõhn ning suurepärane toitainete profiil: vähe küllastunud rasvhappeid, kõrge küllastumata rasvhapete sisaldus, optimaalne omega-3 ja omega-6 suhe. Musta kaaviari õli on rikas rasvhapete (küllastunud palmitiinhape, monoküllastumata oleiinhape, polüküllastumata linoolhape), aga ka oluliste polüküllastumata omega-3 rasvhapete poolest, mida tänapäevases toidusedelis sageli napib: eikosapentaeenhape (EPA) ja dokosaheksaeenhape (DHA).
Mis on D vitamiin?
D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mida sünteesitakse sügaval inimese naha epidermises, kui nahk puutub kokku ultraviolett (UV-B) päikesekiirgusega. D-vitamiini saab ka loomsetest ja taimsetest toitudest; naturaalsed tooted sisaldavad aga ainult väikeseid koguseid seda vitamiini. Rasvased kalad (näiteks lõhe, heeringas ja angerjas), munakollane, maks, või ja juust on ühed parimad naturaalsed toiduained, kust saab D-vitamiini. Inimestel, kes elavad ekvaatori läheduses ning saavad piisavalt päikesevalgust, ei ole tavaliselt D-vitamiini puudust. Arvatakse, et umbes 80 % inimestest, kes elavad meie laiuskraadil, kannatavad talvel selle vitamiini vaeguse all.
Mis on D-vitamiini roll?
- D-vitamiinil on meie kehas mitu rolli ning kõige olulisem neist on säilitada piisav kaltsiumi ja fosfori kontsentratsioon, mis on oluline rakusiseste funktsioonide, luude mineralisatsioonide ning närvide- ja lihaste toimimiseks. D-vitamiin aitab kaasa kaltsiumi ja fosfori imendumisele peensooles ning kaltsiumi sisaldusele veres.
- D-vitamiin on eriti oluline imikutele ja väikelastele, sest sellel on tähtis osa luude ning hammaste arengus. D-vitamiini puuduse korral imendub ainult umbes 15 % kaltsiumit ja 60 % fosforit ning seetõttu ongi D-vitamiin hädavajalik laste luude ja hammaste normaalseks arenguks ning kasvuks.
- Piisav kogus D-vitamiini ja kaltsiumit on väga oluline lapsepõlves ning noorukieas, mille käigus luud koguvad kaltsiumit, muutuvad tugevamaks ning kasvavad intensiivselt; see määrab luude mineralisatsiooni staatuse hilisemas elus.
- On leitud, et D-vitamiin aitab säilitada normaalsed lihasfunktsioonid. D-vitamiini vaeguse korral võib esineda lihasnõrkust.
- D-vitamiin on oluline ka immuunsüsteemi jaoks. See aitab immuunsüsteemil normaalselt funktsioneerida.
Mis põhjustab D-vitamiini vaegust?
Kui välja jätta geneetilised tegurid, on kolm peamist põhjust.
Toitumisharjumused. D-vitamiini sisaldavate toiduainete ebapiisav tarbimine.
Päikesevalguse puudujääk. D-vitamiini hulk, mida nahas toodetakse, pole alati piisav. Vähene päikesevalgus talvel, päikesekaitse kasutamine ultraviolettvalguse kaitseks suvel ning siseruumides olemine takistavad D-vitamiini sünteesimist nahas.
Kindlad haigused, mis mõjutavad keha funktsioone.
Soovitatav D-vitamiini tarbimine
On märgatud, et tavaliselt antakse imikutele piisavas koguses D vitamiini, kuid hilisemas elus ei pöörata D-vitamiini tasemele suurt tähelepanu. Mitmes Euroopa riigis läbi viidud uurimused on näidanud, et erinevates vanusegruppides ei tarbita piisavalt D-vitamiini. Teadlased ning arstid on mures, et D-vitamiini vaeguse tõttu halveneb inimeste elukvaliteet ning seetõttu on viidud läbi intensiivseid arutelusid. Hiljuti avaldati järgmised soovitused D-vitamiini tarbimiseks Kesk-Euroopas elavatele inimestele:
Vastsündinud ja imikud (alla 1-aastased lapsed)
|
400 - 600 IU päevas
|
Lapsed ja noorukid alla 18 eluaasta
|
600-1000 IU päevas olenevalt kehakaalust ning päikesevalguse käes viibimise ajast
|
Täiskasvanud ja vanurid
|
800 – 2000 IU päevas olenevalt kehakaalust ning päikesevalguse käes viibimise ajast
|
Rasedad naised raseduse teise trimestri ajal
|
1500 – 2000 IU
|
Soovitatavad D-vitamiini kogused inimestele, kellel on D-vitamiini vaeguse risk:
Enneaegsed vastsündinud
|
400 - 800 IU päevas
|
Ülekaalulised ning eakad inimesed
|
1600 - 4000 IU päevas
|
Öötöölised ning tumedanahalised inimesed
|
1000 – 2000 IU päevas
|
Kui inimene veedab suveperioodil palju aega õues, soovitatakse D-vitamiini lisandeid võtta ainult oktoobrist aprillini. Eakatel inimestel (alates 65. eluaastast) soovitatakse võtta D-vitamiini kogu aasta jooksul. Kui ollakse mures, kas võetakse sobivas koguses D-vitamiini, soovitame teha testid, et määrata selle tase kehas. Pikaajaline D-vitamiini üledoos on ohtlik ning seetõttu tuleb järgida ohutuid annuseid.
Järgnevad D-vitamiini kõrgeimad talutavad tasemed, mis on igapäevaseks tarbimiseks ohutud, on välja toodud Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) ekspertide poolt:
Vastsündinud ja imikud (alla 1-aastased lapsed)
|
1000 IU (25 μg) päevas
|
1- kuni 10-aastased lapsed
|
2000 IU (50 μg) päevas
|
11- kuni 18-aastased lapsed ning noorukid
|
4000 IU (100 μg) päevas
|
Normaalse kehakaaluga täiskasvanud ning vanurid
|
4000 IU (100 μg) päevas
|
Ülekaalulised täiskasvanud ning vanurid
|
10000 IU (250 μg) päevas
|
Rasedad ning imetavad naised
|
4000 IU (100 μg) päevas
|
Viited:
-
- Abbas EM, Hrachya GH. Fatty acid composition of caviar and liver from cultured great sturgeon (Huso huso). International Food Research Journal, 2015, 22(3).
- Barzda A. et al. Suaugusių Lietuvos žmonių faktinės mitybos tyrimas ir vertinimas. Medicinos teorija ir praktika 2009; 15(1):53-58.
- Bischoff-Ferrari HA, Giovannucci E, Willett WC, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):18-28.EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of vitamin D. EFSA Journal 2012;10(7):2813.
- Bledsoe GE, Bledsoe CD, Rasco B. Caviars and fish roe products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2003, 43(2):317-356.
- Canning MO, Grotenhuis K, de Wit H, Ruwhof C, Drexhage HA. 1-alpha,25-Dihydroxyvitamin D3 (1,25(OH)(2)D(3)) hampers the maturation of fully active immature dendritic cells from monocytes. Eur J Endocrinol. 2001 Sep;145(3):351-7.
- Cranney A, Weiler HA, O'Donnell S, Puil L. Summary of evidence-based review on vitamin D efficacy and safety in relation to bone health. Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):513S-519S.
- Deluca, HF. History of the discovery of vitamin D and its active metabolites. BoneKEy reports, 2014, 3.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2010). “Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and normal function of the immune system and inflammatory response (ID 154, 159), maintenance of normal muscle function (ID 155) and maintenance of normal cardiovascular function (ID 159) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2010; 8(2):1468–85.
- EFSA Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2008). “Scientific substantiation of a health claim related to calcium and vitamin D and bone strength pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2008; 828:1-13.
- EFSA Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). “Scientific opinion of the substantiation of a health claim related to calcium and vitamin D and maintenance of bone (ID 350) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2009; 7(9):1272.
- EFSA Scientific opinion of the Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). “Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin D and maintenance of bone and teeth (ID 150, 151, 158), absorption and utilisation of calcium and phosphorus and maintenance of normal blood calcium concentrations (ID 152, 157), cell division (ID 153), and thyroid function (ID 156) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006”. EFSA Journal 2009; 7(9):1227.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion in relation to the authorisation procedure for health claims on calcium and vitamin D and the reduction of the risk of osteoporotic fractures by reducing bone loss pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal 2010; 8(5):1609.
- Holick MF. Vitamin D Deficiency. The New England Journal of Medicine. 2007; 357:266-81.
- IOM (Institute of Medicine). Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: The National Academies Press. 2011.
- James J, Weaver V, Cantorna MT. Control of circulating IgE by the vitamin D receptor in vivo involves B cell intrinsic and extrinsic mechanisms. The Journal of Immunology, 2017, 198(3): 1164-1171.
- Kull Jr M, Kallikorm R, Tamm A, Lember M. Seasonal variance of 25-(OH) vitamin D in the general population of Estonia, a Northern European country. BMC Public Health. 2009; 9:22.
- Pludowski P. et al. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and treatment of deficits in Central Europe. Endocrinologia Polska 2013; 64(4):319-327.
- Ustaoğlu S, Okumus İ. The Sturgeons: Fragile species need conservation. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 2004, 4(1): 49-57.
- Wirth M, Kirschbaum F, Gessner J, Krüger A, Patriche N, Billard R. Chemical and biochemical composition of caviar from different sturgeon species and origins. Food/Nahrung, 2000, 44(4): 233-237. Abstr.
- Wirth, M., Kirschbaum, F., Gessner, J., Williot, P., Patriche, N., & Billard, R. Fatty acid composition in sturgeon caviar from different species: comparing wild and farmed origins. International Review of Hydrobiology: A Journal Covering all Aspects of Limnology and Marine Biology, 2002, 87(5‐6): 629-636.
Turustaja: Valentis Baltic UAB
Tootja, pakendaja: Valentis AG, CH-6982 Agno-Lugano, Šveits
Päritoluriik: Euroopa Liit
Oilesen Vitamiin D3 musta kaaviari õliga N40