Toidulisandid
SmartHit IV® Vitamins D3+K2 on D3-vitamiin ja K2-vitamiin, mis on mikrokapseldatud liposoomidesse tõhusa Miosol® imendumistehnoloogia abil.
VITAMIIN D luudele, hammastele, lihastele, kuna see aitab hoida luid ja hambaid normaalsena ning lihaste talitlust normaalsena.
D-VITAMIIN aitab vähendada kehahoiaku ebastabiilsuse ja lihasnõrkusega seotud kukkumisohtu. Kukkumine on 60-aastaste ja vanemate meeste ja naiste luumurdude riskitegur. Kasuliku mõju avaldumiseks tuleb igapäevaselt tarbida kõikidest allikatest kokku 20 μg D-vitamiini.
VITAMIIN K luudele, kuna aitab hoida luid normaalsena.
VITAMIIN K aitab kaasa vere normaalsele hüübimisele.
TÕHUS MIOSOL® IMENDUMISTEHNOLOOGIA
Mikrokapsel on sfääriline osake, mis koosneb väliskestast ja sisemisest keskkonnast. Mikrokapslite valmistamiseks saab kasutada erinevaid tehnoloogiaid. Patenteeritud tõhusa Miosol® imendumistehnoloogiaga (patent nr 6699) saadakse mikrokapslid liposoomide kujul.
Liposoom on mikrokapsel, mis koosneb välisest fosfolipiidide topeltkihist ja sisemisest vedelast keskkonnast. Liposoomide sisse võib kapseldada erinevaid aineid, näiteks vitamiine, mineraale ja muid toitaineid, mis lahustuvad vees või õlis. Mikrokapslite kest suurendab toitainete stabiilsust ja hõlbustab nende juurdepääsu soolerakkudesse.
Liposoomi kapseldatud ainete imendumine on efektiivsem võrreldes mitte-liposoomsel kujul ainetega. Parema imendumise määravad liposoomide suurus ja fosfolipiidide kahekordne kiht. Liposoomide suurus on kuni 100 korda väiksem kui raku suurus, seega ei vaja nad täiendavat lõhustamist, vaid nad on juba valmis otseseks koostoimeks rakkudega. Liposoomne membraan koosneb rakumembraanidega seotud komponentidest – fosfolipiididest. Kui liposoom läheneb rakumembraanile, tunneb rakk ära fosfolipiidid toitainena, mille tulemusel tõmmatakse liposoom rakumembraani sisse või siis lihtsalt sulandub sellega, vabastades liposoomi sisu otse rakku.
Liposoomne välimine fosfolipiidkiht toimib ka kapsli kestana, kaitstes ainet keskkonnamõjude (happed, valgus) eest ja pärssides toitainete kahjulikke oksüdatiivseid protsesse. See suurendab toitainete stabiilsust liposoomide sees.
D- ja K-VITAMIINIDE IMENDUMISE ERIASPEKTID
Toidust ja toidulisanditest saadud D- ja K-vitamiin imenduvad peensooles. Need vitamiinid on rasvlahustuvad ja seetõttu ühendatakse need sapphapete soolade ja fosfolipiidide abil väikesteks molekulideks, et need soolerakkudesse imenduksid. Kohe pärast seda, kui lipoproteiini osakesed D-vitamiini maksa toimetavad, transporditakse see neerudesse, kus see muutub D-vitamiini aktiivseks vormiks. K-vitamiin viiakse lipoproteiini osakeste kaudu vereringesse ja hiljem maksa ning luudesse.
Kui soole mikrofloora koostis muutub põletiku, antibiootikumide kasutamise või muude põhjuste tõttu, tekivad häired soolerakkude normaalsetes funktsioonides, nagu K-vitamiini süntees ja mõlema vitamiini imendumine. Kui sapisoolade eritumine on häiritud, peatub ka lipiidides lahustuvate D- ja K-vitamiinide lagunemine väiksemateks osakesteks ning vitamiinid ei ühendu rakkudesse imendumiseks sobivateks väikesteks molekulideks, mistõttu nende imendumine nii toidust kui ka tavalistest toidulisanditest võib olla ohus.
LIPOSOOMIDES KAITSTUD D- ja K-VITAMIINI TOIDULISANDITE TÕHUSUS
Liposoomidesse mikrokapseldatud D- ja K-vitamiinid on D- ja K-vitamiini mikrokapslid, mis on välja töötatud tõhusa Miosol® imendumistehnoloogia abil, tagades tõhusama vitamiinide imendumise isegi siis, kui sapisoolade eritumine on häiritud. D- ja K-vitamiinid on paigutatud väikestesse mikrokapslitesse – liposoomidesse – mille membraanid koosnevad rakkudega seotud komponentidest, mistõttu on liposoomid soolerakkude poolt äratuntavad ja saavad neisse kergesti siseneda. Mikrokapsli suurus on rakust väiksem, seega ei vaja liposoomne vitamiin soolestiku rakkudes imendumiseks täiendavat peenestamist, vaid imendub kiiresti. Oluline on märkida, et toidulisand sisaldab K-vitamiini looduslikku vormi (menakinoon-7), mis imendub kergesti ja püsib vereringes kauem kui muud K-vitamiini vormid.
D- JA K-VITAMIINIDE VAJADUS
D-vitamiin
D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mis sünteesitakse meie nahas, kui oleme kevadel ja suvel ultraviolettkiirguse (UV-B) käes. D-vitamiini võib saada ka loomse päritoluga toidust, kuid vähesed toidud sisaldavad seda vitamiini märkimisväärses koguses. Rasvane kala (näiteks lõhe, heeringas ja angerjas), munakollane, maks, või ja juust on ühed parimad naturaalse D-vitamiini allikad.
Ühendkuningriigi valitsuse riiklik toitumisuuring on pidevalt näidanud, et elanikkond tarbib D-vitamiini sisaldavaid toitusid vähe. Inglismaa rahvatervise organisatsioon soovitab nüüd kõigil Ühendkuningriigi elanikel võtta sügis-talvisel ajal toidulisandit, mis sisaldab 10 µg D-vitamiini.
K-vitamiin
K2-vitamiin (menakinoon-7) on üks kahest K-vitamiini vormist, mida leidub lihas, munakollases ja piimatoodetes. K-vitamiini sünteesib ka peensoole mikrofloora. Siiski on kindlaks tehtud, et toidust saadud K-vitamiin imendub lühema ajaga ja on seetõttu tõhusam kui soolestiku mikroorganismides sünteesitud K-vitamiin. Seetõttu ei ole sünteesitud vitamiin enam nii oluline, kui varem arvati, vaid toidu kaudu tarbitava K-vitamiini tarbimine olulisem. Samuti on selgunud, et K-vitamiini sisaldus inimtoitudes on võrreldes 1950. aastatega vähenenud ja K-vitamiini sisaldavad toidulisandid on nutikas lahendus.
Keha ei säilita K-vitamiini - vaid väike kogus seda vitamiini sisaldub maksas ja luudes, millest piisab vaid mõneks päevaks. K-vitamiini puudus võib tekkida selle sünteesi ja imendumise häirete tõttu (eriti antibiootikumide ja antikoagulantide pikaajalise kasutamise korral) ning alatoitumuse tõttu.
D- ja K-VITAMIINIDE ROLL INIMKEHAS
D-vitamiin on multifunktsionaalne ühend, mis osaleb paljudes keha protsessides.
- Üks D-vitamiini olulisemaid funktsioone on kehas sobiva kaltsiumi- ja fosforitaseme säilitamine. See tasakaal on oluline rakusiseste protsesside, hammaste ja luude mineraliseerumise ning närvide ja lihaste funktsioneerimise jaoks.
- D-vitamiin toetab kaltsiumi taset veres.
- On tõestatud, et piisav kogus D-vitamiini kehas võib eakatel (60-aastastel ja vanematel) vähendada ebastabiilse kehahoiaku ja lihasnõrkusega seotud kukkumiste ja luumurdude riski.
K-vitamiin on oluline mineraliseerumisprotsesside ja vere hüübimise jaoks.
- On hästi teada, et K-vitamiin toetab normaalset vere hüübimist, osaledes mitmete hüübimisfaktorite biosünteesis (ensüümide osalemine vere hüübimisprotsessides).
- Samuti on K-vitamiin hädavajalik luustruktuuri moodustamiseks ja säilitamiseks. See vitamiin osaleb osteokaltsiini aktiveerimisel - osteokaltsiin on valk, mis on võimeline siduma osteoblastide poolt eritatavat kaltsiumi. Kui osteokaltsiini aktiveerimine on häiritud, ei seo see kaltsiumi ning liigne kaltsium jääb vereringesse.
- On teada, et K-vitamiin osaleb maatriksi Gla-valgu (MGP) sünteesi aktiveerimises, mida eritavad silelihaste veresoonte seinte rakud ja mis osaleb kaltsiumi ladustamise reguleerimises veresoonte seintes.
KIRJANDUS
- Barzda A. et al. Suaugusių Lietuvos žmonių faktinės mitybos tyrimas ir vertinimas. Medicinos teorija ir praktika 2009; 15(1):53-58.
- Bügel S. Vitamin K and bone health. Proc Nutr Soc. 2003 Nov;62(4):839-43.
- Chow CK. Letters to the Editor. Dietary intake of menaquinones and risk of cancer incidence and mortality. Am J Clin Nutr 2010;92:1533–42.
- Cranney A, Weiler HA, O'Donnell S, Puil L. Summary of evidence-based review on vitamin D efficacy and safety in relation to bone health. Am J Clin Nutr. 2008 Aug;88(2):513S-519S.
- Geleijnse JM. et al. Dietary Intake of Menaquinone Is Associated with a Reduced Risk of Coronary Heart Disease: The Rotterdam Study. Journal of Nutrition. November 1, 2004 vol. 134 no. 11 3100-3105.
- Iwamoto J, Takeda T, Sato Y Effects of vitamin K2 on osteoporosis. Current Pharmaceutical Design. 2004;10(21):2557-76.
- Maresz K. Proper Calcium Use: Vitamin K2 as a Promoter of Bone and Cardiovascular Health. Integr Med (Encinitas). 2015 Feb; 14(1): 34–39.
- Marieke J. H. van Summeren, Lavienja A. J. L. M. Braam, Marc R. Lilien, Leon J. Schurgers, Wietse Kuis and Cees Vermeer. The effect of menaquinone-7 (vitamin K2) supplementation on osteocalcin carboxylation in healthy prepubertal children. British Journal of Nutrition (2009), 102, 1171–1178
- Pludowski P. et al. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and treatment of deficits in Central Europe. Endocrinologia Polska 2013; 64(4):319-327.
- Yamaguchi M, Uchiyama S, Tsukamoto Y. Inhibitory effect of menaquinone-7 (vitamin K2) on the bone-resorbing factors-induced bone resorption in elderly female rat femoral tissues in vitro. Mol Cell Biochem. 2003 Mar;245(1-2):115-20.
Turustaja: Valentis Baltic UAB
Tootja, pakendaja: Valentis AG, CH-6982 Agno-Lugano, Šveits
Päritoluriik: Euroopa Liit
SmartHit IV Vitamiin D3+K2 30 ml